Sacha Inchi Oil | Faedah Kesihatan

Adakah anda tahu buah Sacha Inchi (atau Inca Inchi) dan bentuk bintangnya yang menakjubkan? Dari buah ini diekstrak minyak berlemak dengan pelbagai kebaikan. Kosmetik, pemakanan, kesihatan… Minyak Sacha inchi menonjol dalam banyak bidang. Jadi, inilah yang anda perlu tahu tentang kebaikannya!

Apakah minyak Sacha inchi (oil)?

Juga dipanggil "minyak Inca Inchi", (Sacha inchi Oil) (Plukenetia Volubilis) berasal dari benih tumbuhan. Yang terakhir ini tergolong dalam keluarga botani Euphorbiaceae. Ia adalah tumbuhan memanjat yang berasal dari hutan hujan Amazon, dan endemik di rantau dunia ini yang meliputi sebahagian daripada Brazil, Peru, Colombia dan Ecuador. Tumbuhan Sacha Inchi boleh dikenali dengan buah-buahan berbentuk bintang yang sangat khas. Dalam perubatan herba, dan dalam pembuatan minyak Inca Inci, biji buah digunakan. Minyak berlemak diekstrak daripadanya dan ia sangat terkenal dengan faedah kesihatan dan kosmetiknya. Jika Sacha inchi oil adalah bentuk yang sangat popular, anda juga boleh mengambil biji panggang atau tepung (atau serbuk protein) daripada buah kecil ini.

Sacha inchi tree

Komposisi minyak Sacha inchi

Benih Inca Inchi, dari mana minyak lemak Sacha inchi diekstrak, terdiri daripada minyak, protein, vitamin dan mineral: kalsium, magnesium, kalium. Oleh itu, biji Sacha inchi kaya dengan omega 3, 6 dan 9, serta vitamin A dan E, garam mineral dan serat.

Minyak lemak kaya dengan asid lemak tak tepu, dikenali sebagai asid lemak omega 3. Omega 3 (asid alfa linolenik) membentuk antara 44 dan 58 peratus daripada minyak yang terdapat dalam biji buah. Terdapat juga hampir 33% asid lemak omega 6 dan hanya di bawah 1% asid fosforik. Sebaliknya, dalam jumlah yang lebih rendah, Sacha inchi Oil juga mengandungi asid oleik, asid stearik dan asid palmitik.

Ia adalah perlu untuk menggariskan kehadiran pelbagai asid amino, beberapa daripadanya adalah penting, dalam komposisi benih Sacha inchi. Ini termasuk isoleucine, tyrosine, leucine, valine dan lisin. Inca inchi adalah sumber istimewa protein sayuran. Bagi minyaknya, ia menawarkan sumbangan asid lemak penting yang sangat baik.

Kebaikan Minyak Sacha Inchi

Faedah dan faedah minyak Inca Inci adalah besar. Walau bagaimanapun, minyak lemak ini masih kurang dikenali di Eropah. Walau bagaimanapun, ia harus cepat mendapat populariti dan menjadi salah satu minyak pati dalam diet yang sihat dan seimbang. Inilah sebabnya.

Sumber utama asid lemak omega 3

Minyak sayuran ini sangat kaya dengan asid lemak penting, dan salah satu minyak terkaya dalam omega 3. Ini adalah asid lemak tak tepu yang bermanfaat dalam semua aspek untuk badan, dan yang mesti diutamakan dalam bahagian diet seimbang. Tepatnya, Sacha inchi oil mempunyai nisbah omega 6/omega 3 negatif yang mengejutkan. Ini bermakna ia mengandungi lebih banyak omega 3 daripada omega 6. Ia boleh digunakan untuk memulihkan keseimbangan antara dua sumber asid lemak ini. Nisbah umum diet kita hendaklah 4 atau 5 berbanding 1. Walau bagaimanapun, di Perancis dan di Barat, ia lebih hampir kepada 15 hingga 1, jika tidak lebih. Oleh itu, minyak ini boleh memulihkan keseimbangan dan membolehkan pengambilan omega 3 yang lebih baik.

Sacha inchi oil akan sangat berguna untuk merangsang sistem imun, melindungi sistem kardiovaskular, dan mengekalkan paras kolesterol normal (kami akan kembali kepada ini). Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, jangan teragak-agak untuk merujuk halaman kami tentang manfaat omega 3 terhadap kesihatan dan kepentingan keseimbangan antara omega 6 dan omega 3. Dalam konteks ini, beberapa minyak sayuran lain sesuai, termasuk yang paling kaya omega 3 (rami, rami, chia).

Sifat hipokolesterolemia

Sebagai sumber utama asid lemak omega 3, Sacha inchi oil mempunyai anti-kolesterol, atau dipanggil sifat "hypocholesterolemic". Oleh itu, ia membantu meningkatkan kolesterol "baik" (HDL) sehingga menjejaskan "buruk" (LDL) (3). Oleh itu, ia menjamin kesihatan yang lebih baik, dan digambarkan dalam pencegahan kardiovaskular (4). Secara umumnya, omega 3 daripada semua sumber (minyak sayuran, minyak ikan, makanan) bermanfaat untuk fungsi jantung yang betul, keutuhan saluran darah dan peredaran darah.

Minyak antioksidan semulajadi

Buah sacha inchi, dan khususnya minyak berlemak yang diekstrak daripadanya, merupakan sumber antioksidan semulajadi yang menakjubkan. Ia juga merupakan sumber asid lemak tak tepu, tokoferol, fitosterol dan sebatian fenolik. Oleh itu, minyak itu secara semula jadi dikurniakan dengan sifat antioksidan, disasarkan kepada radikal bebas dan kerosakan yang disebabkannya dalam badan. Antioksidan tumbuhan ini membantu mengurangkan radikal bebas yang terdapat secara berlebihan dalam badan, dan menghapuskannya dengan lebih mudah.

Begitu juga, mereka memelihara sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh molekul ini, seperti penuaan dipercepatkan. Oleh itu, minyak Inca Inci mempunyai sifat antioksidan dan perlindungan yang besar, berguna dalam pencegahan penyakit kardiovaskular dan beberapa bentuk kanser. Akhir sekali, jika minyak sayuran ini adalah antioksidan, ia juga untuk kandungan vitamin Enya, yang menarik!

Kesan bermanfaat terhadap diabetes

Kepekatan tinggi omega 3 minyak sayuran ini memberikan beberapa manfaat lain. Sesungguhnya, ia menarik dalam konteks rintangan insulin, yang meningkat pada orang yang menghidap diabetes jenis 2. Omega 3 menyumbang kepada pengurangan trigliserida, yang biasanya tinggi pada penghidap diabetes. Menambahkan Sacha inchi pada sarapan pagi yang tinggi lemak tepu membantu meningkatkan ketahanan insulin pada penghidap diabetes.

Minyak rakan kongsi untuk fungsi otak

Sacha inchi mengandungi omega 3 yang penting untuk berfungsi dengan baik otak. Kandungan lemaknya yang sihat membantu melawan keradangan dalam sistem otak, yang membantu dalam bertindak balas terhadap kesakitan. Tetapi juga untuk mengurangkan risiko keletihan, kemurungan dan masalah ingatan. Tumbuhan ini juga mempunyai kesan anti-radang yang besar, yang membantu melegakan sakit sendi yang paling kerap dikaitkan dengan arthritis rheumatoid. Dalam hal ini, minyak Inca inchi lebih berkesan apabila digabungkan dengan faedah anti-radang halia.

Sacha Inchi

Manfaat kulit apabila digunakan secara topikal

Minyak sacha inchi amat popular dalam kosmetik. Oleh itu, ia adalah ramuan berulang dalam penjagaan kulit, sama ada ia menyasarkan masalah kulit tertentu atau digunakan untuk tujuan estetik dan kebersihan. Minyak sayuran ini kaya dengan asid lemak dan oleh itu memberikan tindakan menenangkan pada kulit. Ia kemudian membantu meredakan kerengsaan dan ekzema. Ia juga boleh digunakan untuk sifat pelembab dan anti-radangnya, untuk merawat gangguan kulit atau kulit kering. Ia dikatakan "comedogenic", yang bermaksud ia tidak menyumbat pori-pori kulit apabila disapu pada epidermis. Oleh itu, ia sesuai untuk melembapkan kulit tanpa memburukkan kemungkinan jerawat atau masalah lain.

Di sini, Sacha inchi oil digunakan secara topikal. Ia boleh digabungkan dengan minyak pati dengan sifat yang disasarkan seperti Geranium rosat, atau dicampur dengan minyak sayuran lain yang bermanfaat untuk kulit: borage, kuman gandum, hazelnut.

Minyak untuk digunakan dalam penjagaan anti-kedut dan anti-penuaan

Sifat antioksidan memberikan minyak Sacha inchi beberapa faedah lain, terutamanya dari segi penuaan. Antioksidan melambatkan penuaan sel, termasuk sel kulit. Oleh itu, ia menawarkan ciri anti-penuaan dan anti-kedut yang sangat berkesan. Sifat melembutkannya juga membantu menjadikan kulit lebih anjal, dan mengekalkan keanjalan kulit untuk jangka masa panjang. Minyak Inca Inchi melambatkan penuaan kulit dan penampilan tanda-tanda penuaan seperti garis-garis halus, kedutan, bintik-bintik kulit, dll. Di sini juga, ia digunakan dalam aplikasi topikal, secara langsung pada kulit, dalam urutan. Anda juga boleh menambah minyak pati untuk meningkatkan kesan anti-penuaannya, seperti Geranium rosat, atau beberapa minyak sayuran lain: biji anggur, biji aprikot, rosehip…

Manfaat minyak Sacha inchi: untuk membuat kesimpulan

Minyak Inca Inci, atau Sacha inchi, adalah minyak sayuran dengan ciri kesihatan yang cukup besar. Kami mempunyai minat untuk mengintegrasikannya ke dalam tabiat pemakanan kami, khususnya untuk mempelbagaikan pengambilan asid lemak omega 3. Ia juga merupakan penyelesaian kosmetik yang bernilai tinggi dalam memerangi masalah kulit dan penuaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KEDAI
×
Privacy Policy