Adakah sacha inchi beracun?

Sacha inchi, juga dikenali sebagai kacang Inca, adalah tumbuhan asli Peru yang telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional. Kacang tumbuhan kaya dengan protein, asid lemak penting, dan antioksidan. Ia juga merupakan sumber vitamin A dan E yang baik. Sacha inchi telah menjadi popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini sebagai makanan kesihatan dan makanan tambahan. Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan bahawa tumbuhan itu mungkin beracun. Artikel ini akan meneroka bukti menyokong dan menentang dakwaan bahawa sacha inchi adalah beracun.

Apa itu sacha inchi?

Sacha inchi, juga dikenali sebagai kacang Inca atau kacang gunung, adalah sejenis benih yang boleh dimakan yang berasal dari pokok anggur tropika yang berasal dari hutan hujan Amazon. Bijinya disarungkan dalam cangkerang keras yang menyerupai labu kecil berwarna hijau. Mereka mempunyai rasa yang lembut dan pedas dan sering digunakan sebagai makanan ringan atau ditambah pada campuran jejak.

Walaupun namanya, sacha inchi tidak berkaitan dengan kacang tanah biasa. Ia sebenarnya adalah sebahagian daripada keluarga yang sama seperti gajus dan pistachio. Tumbuhan ini tumbuh paling baik dalam iklim lembap dan boleh ditemui di seluruh Amerika Selatan, Amerika Tengah, dan Mexico.

Sacha inchi SuperFood
Adakah sacha inchi makanan super?

Perkataan "sacha" bermaksud "mengingati" dalam Quechua, bahasa Inca. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa benih adalah sumber makanan penting untuk tamadun purba ini. Malah, benih sacha inchi telah ditemui di tapak arkeologi sejak 3,500 SM!

Biji sacha inchi adalah sumber protein, serat, dan lemak yang sihat. Mereka juga kaya dengan vitamin dan mineral seperti vitamin E, magnesium, fosforus, dan zat besi. Kerana kandungan nutriennya, biji sacha inchi telah disebut-sebut sebagai makanan super dengan pelbagai manfaat kesihatan.

Sacha Inchi Oil | Faedah Kesihatan

Bahagian berlainan tumbuhan sacha inchi

Tumbuhan sacha inchi terdiri daripada tiga bahagian: akar, batang, dan daun. Setiap bahagian tumbuhan mempunyai sifat dan kegunaan yang berbeza.

Akar tumbuhan sacha inchi digunakan untuk tujuan perubatan. Ia dipercayai mempunyai sifat anti-radang dan melegakan kesakitan.

Batang tumbuhan sacha inchi digunakan untuk membuat tali dan objek lain. Daun tumbuhan sacha inchi digunakan untuk memasak dan sebagai sumber makanan haiwan.

Bolehkah kita memakan biji Sacha Inchi?

Ya, biji Sacha Inchi selamat untuk dimakan manusia. Bijinya kaya dengan protein, asid lemak penting, dan antioksidan. Mereka mempunyai rasa pedas dan boleh dimakan keseluruhan, dibakar, atau dikisar menjadi serbuk. Biji Sacha Inchi adalah tambahan yang bagus untuk sebarang diet!

Bagaimana anda menggunakan minyak sacha inchi?

Bolehkah kita mengambil minyak Sacha Inchi?

Ya, anda boleh mengambil Sacha Inchi oil. Minyak yang boleh dimakan ini diekstrak daripada benih tumbuhan Plukenetia volubilis, yang berasal dari hutan hujan Amazon. Minyak ini mempunyai rasa pedas dan tinggi dalam asid lemak omega-3, menjadikannya tambahan yang sihat untuk diet anda.

Adakah sacha inchi (biji atau minyak) beracun?

Pengambilan minyak atau biji Sacha Inchi adalah selamat untuk kesihatan anda. Satu kajian telah menunjukkan bahawa tiada ketoksikan pada 60 hari dalam minyak Sacha Inchi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One comment on “Adakah sacha inchi beracun?”

  1. Di dalam artikel ini, kami akan menerangkan kepada anda tentang tumbuhan sacha inchi dan kelebihannya.

    Teruskan membaca artikel ini untuk mendapat maklumat yang berfaedah.

KEDAI
×
Privacy Policy