Adakah sacha inchi baik untuk diabetes?

Sacha inchi adalah buah yang berasal dari hutan hujan Amazon. Ia telah digunakan selama berabad-abad oleh orang asli untuk sifat perubatannya. Baru-baru ini, sacha inchi semakin popular kerana manfaat kesihatannya, termasuk potensi untuk merawat diabetes. Dalam artikel ini, kita akan melihat bukti untuk melihat sama ada sacha inchi baik untuk diabetes.

Apa itu sacha inchi?

Sacha inchi ialah buah tropika yang tumbuh di Peru dan bahagian lain di Amerika Selatan. Buah yang juga dikenali sebagai kacang Inca mempunyai kandungan protein yang tinggi dan kaya dengan asid lemak omega-3.

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa sacha inchi mungkin bermanfaat untuk penghidap diabetes. Satu kajian mendapati bahawa tikus yang diberi ekstrak sacha inchi mempunyai paras gula darah yang lebih rendah daripada yang tidak diberi ekstrak.

Adalah dipercayai bahawa asid lemak omega-3 dalam sacha inchi boleh membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan keradangan, kedua-duanya merupakan faktor diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan kesan ini.

Jika anda menghidap diabetes dan berminat untuk mencuba sacha inchi, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Khasiat sacha inchi untuk kencing manis

Terdapat banyak potensi manfaat sacha inchi untuk diabetes. Sacha inchi mempunyai kepekatan tinggi asid lemak omega-3, yang bermanfaat untuk mengawal paras gula dalam darah. Selain itu, sacha inchi adalah sumber serat yang baik, yang boleh membantu memperlahankan penyerapan gula ke dalam aliran darah dan menggalakkan pencernaan yang sihat.

Sacha inchi juga boleh membantu menurunkan paras kolesterol dan mengurangkan keradangan, kedua-duanya merupakan faktor risiko diabetes. Selain itu, antioksidan yang terdapat dalam sacha inchi boleh membantu melindungi daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif, yang dianggap memainkan peranan dalam perkembangan diabetes.

Secara keseluruhannya, terdapat bukti yang menjanjikan bahawa sacha inchi mungkin bermanfaat untuk penghidap diabetes atau berisiko untuk mengalami keadaan tersebut. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan potensi manfaat kesihatan ini.

Bagaimana untuk memasukkan sacha inchi ke dalam diet anda

Sacha inchi ialah makanan super pedas dan rasa tanah yang berasal dari hutan hujan Amazon. Faedah kesihatan yang berpotensi adalah mengagumkan, dan ia telah terbukti sangat bermanfaat untuk penghidap diabetes. Jika anda ingin memasukkan sacha inchi ke dalam diet anda, berikut ialah beberapa petua tentang cara melakukannya:

  • Masukkan serbuk sacha inchi ke dalam smoothies atau shake. Ini cara yang bagus untuk mendapatkan rangsangan padat nutrien pada waktu pagi atau selepas bersenam.
  • Gunakan minyak sacha inchi sebagai minyak masak yang sihat. Ia mempunyai takat asap yang tinggi, jadi ia sesuai untuk menggoreng.
  • Taburkan kacang sacha inchi di atas salad atau yogurt untuk rangup yang memuaskan.
  • Buat pesto sacha inchi yang lazat dengan mengadun kacang dengan minyak zaitun, bawang putih dan herba segar.
Sacha Inchi Malaysia

Minyak sacha inchi untuk diabetes

Sacha inchi oil ialah minyak semulajadi berasaskan tumbuhan yang telah terbukti membantu mengawal paras gula dalam darah pada penghidap diabetes.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care mendapati bahawa minyak sacha inchi mampu menurunkan paras gula darah puasa dan HbA1c (ukuran kawalan gula darah jangka panjang) dengan ketara pada penghidap diabetes jenis 2.

Satu lagi kajian, yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology, mendapati bahawa minyak sacha inchi mampu meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan paras gula darah puasa pada orang yang menghidap diabetes jenis 2.

Minyak Sacha inchi kaya dengan asid lemak omega-3, yang diketahui bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan. Satu kajian menunjukkan bahawa suplemen omega-3 mampu meningkatkan kawalan gula darah dan mengurangkan risiko komplikasi pada penghidap diabetes jenis 2.

Jika anda berminat untuk mencuba minyak sacha inchi untuk diabetes, pastikan anda berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda terlebih dahulu.

Kesimpulan

Tiada jawapan mudah sama ada sacha inchi baik untuk diabetes atau tidak. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mencadangkan bahawa ia boleh membantu mengawal paras gula darah dan meningkatkan sensitiviti insulin. Selain itu, sacha inchi adalah sumber lemak, protein dan antioksidan yang baik. Oleh itu, ia mungkin berbaloi untuk dimasukkan ke dalam diet anda jika anda menghidap diabetes atau berisiko untuk mengalami keadaan tersebut. Seperti biasa, bercakap dengan doktor anda sebelum membuat sebarang perubahan diet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One comment on “Adakah sacha inchi baik untuk diabetes?”

KEDAI
×
Privacy Policy